Тернопіль:

Курс НБУ

Курс НБУ

У Тернополі вперше в Україні затвердили місцеву Програму сприяння функціонуванню української мови

kycfadw4nzvwvffxpgxk.jpgНовини Тернополя: 29 жовтня на пленарному засіданні десятої сесії Тернопільської міської ради місцеві депутати вперше в Україні прийняли Програму сприяння функціонуванню української мови в Тернопільській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді. 

Програма спрямована на популяризацію української мови та культури, формування національної свідомості через найширший спектр культурних, науково-практичних та інформаційних заходів.

З нагоди цієї важливої події у роботі десятої сесії Тернопільської міської ради участь взяв Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, наголосивши, що Тернопіль від сьогодні – це мовна столиця України, адже місто демонструємо усій Україні, хто насправді є справжнім поборником державної мови, хто виступає за цінності та стимулює розвиток національних інтересів і задає тон тому, що є справді захист державної мови.

«Мені як Уповноваженому із захисту державної мови надзвичайно приємно, що Тернопіль — перший обласний центр України, який сьогодні затвердив міську програму розвитку та функціонування української мови як державної. Це прецедентно. Це надзвичайно важливо, зважаючи на фронт мовний, на фронт бойовий та інформаційний у стані гібридної війни», - сказав у своєму виступі Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив на важливості створення мережі безкоштовних курсів з вивчення української мови, а також на посиленні міжнародної співпраці, зокрема, з бразильським містом Прудентополісом, як це визначено міською програмою.

Прийнята Програма сприяння функціонуванню української мови в Тернопільській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки передбачає наступні завдання:

  • зміцнити статус української мови як державної;
  • забезпечити використання української мови в усіх сферах суспільного життя;
  • посилити функції державної мови як об’єднавчого і консолідуючого чинника в суспільстві і засобу зміцнення державної єдності;
  • визначити та здійснити заходи для підвищення культури мовлення;
  • розширити простір уживання української мови в засобах масової інформації та інтернет-мережі;
  • створити належні умови для вивчення української мови представниками національних меншин Тернопільської міської територіальної громади;
  • сприяти мовно-культурному розвитку українців, які проживають за кордоном.

Більше новин Тернополя читайте за посиланнями:

© 2021 Тернопільські події Оперативні новини Тернополя
podiya.te.ua@gmail.com