Тернопіль:

Курс НБУ

Курс НБУ

На Тернопільщині чоловік відмовився від мобілізації і заявив, що перейде на бік Росії

військовий1Новини Тернопільщини: У Тернопільській області до 3 років позбавлення волі засудили чоловіка, який відмовився від мобілізації. 

Про це йдеться у вироку Лановецького райсуду, пишуть Тернопільські події. 

Чоловік у вересні отримав повістку на службу в ЗСУ, проте категорично відмовився від мобілізації. 

На суді свою вину в скоєнні інкримінованого кримінального правопорушення визнав частково та пояснив, що староста повідомив, що йому потрібно з`явитися до військкомату. В Військкоматі його направили пройти медичну комісію. Спершу він вважав, що з його станом здоров`я все гаразд, однак, пізніше у нього виявився хронічний гастрит, однак за лікарською допомогою до медичного закладу не звертався, сам собі змінив харчування та стало легше. Під час проходження лікарської комісії ніхто на захворювання уваги не звертав, комісію пройшов та захворювання виявлене не було.

Після проходження лікарської комісії, за результатами якої він був визнаний придатним до проходження військової служби, в військкоматі йому вручили повістку. Повідомили, що він може приймати участь в розмінуваннях або в стройбаті, на що він повідомив, що не може цього робити. До військкомату він більше не з`являвся, так як в зв`язку з його вірою не може цього робити. Він боявся, що не зможе виконувати покладені на нього обов`язки, чим підведе товаришів. В свій час він проходив альтернативну службу, керував трактором та має посвідчення тракториста.

На військову службу йти не може, так як у нього є підсобне господарство, свійські тварини та город. Також, переживає за своє житло. Сім`ї у нього немає, а тому не вбачає підстав, чому йому необхідно йти служити. Вважає себе не придатним до служби та морально не готовим до її несення.

Вину свою визнав в тому, що він пройшов лікарську комісію, отримав повістку, однак до військкомату не з`явився, так як психологічно не готовий до несення служби, сім`ї немає та переживає за свій будинок.

Свідок на суді повідомив пояснив, що він працює начальником обліку мобілізаційної роботи - зам.начальника. 01 серпня 2022 року підозрюваний був викликаний до другого відділу з метою уточнення військових данних та для проходження ВЛК, де мали визначити чи дана людина здатна проходити військову службу. Після проходження комісії він приніс заключення ВЛК та був викликаний солдатом на 07 вересня 2022 року до другого відділу, де йому було пояснено, що він отримає повістку та буде скерований 11 вересня 2022 року для проходження військової служби.

Обвинувачений відмовився отримувати повістку, повідомивши, що він не бажає служити та захищати Україну і краще перейде на бік ворога. Про дані заяви солдат повідомив йому в телефонній розмові та вони разом з обвинуваченим прибули до нього, де в бесіді з обвинуваченим він пояснив останньому чим йому загрожує відмова від захисту України. На що житель Тернопільщини повідомив, що він не бажає захищати Україну та це не його війна, однак, підписав та отримав повістку, яка його зобов`язувала 11 вересня 2022 року прибути до військкомату, в назначену дату обвинувачений не прибув та відмовився надалі з ними співпрацювати.

Суд визнав ухилянта винним та засудив на 3 роки позбавлення волі. 

Більше новин Тернополя читайте за посиланнями: 

Останні новини

© 2021 Тернопільські події Оперативні новини Тернополя
podiya.te.ua@gmail.com