Тернопіль:

Курс НБУ

Курс НБУ

Перехід на новий церковний календар: що каже ПЦУ у Тернополі

8cd64c7f3ebd2764.jpgНовини Тернополя: Митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор прокоментував перехід ПЦУ на новий календар. 

Про це пише "Суспільне". 

"Історично в православній церкві діяв, зокрема, юліанський календар. Але ми зараз знаємо, що він не до кінця є точним. Пізніше прийняли григоріанський календар, який зараз використовують у світському житті і в римо-католицькій церкві. Але православні церкви його не прийняли, бо там є питання з святкуванням Пасхалії. Якщо розраховувати Пасху за григоріанським календарем, то в деякі роки вона може збігатися з Єврейською Пасхою, що суперечить самій логіці свята, бо Христос воскрес після Єврейської Пасхи".

За словами митрополита Нестора, тому був придуманий комбінований календар.

"У цьому календарі нерухомі свята, ті, які прив’язані до конкретних дат церковного року, розраховують за новим стилем, за григоріанським календарем. Пасхалія, тобто, Пасха, Великий піст і свята, які залежать у своїх датах від дати Пасхи, розраховують за старим стилем, за юліанським календарем. І цей календар має назву новоюліанський".

На сьогодні з 15 православних церков світу 10 використовує новоюліанський календар. Українська церква буде одинадцятою, каже митрополит.

"Наша церква ще в жовтні прийняла рішення, що ті громади, ті парафії, які хочуть святкувати Різдво 25 грудня за новим стилем, можуть це зробити. Таким чином хотіли перевірити, наскільки в цьому є попит серед парафіян. Велика частина громад в Україні, я не можу сказати, що більшість, чи навіть половина, але значна частина громад прийняла таке рішення".

Більше новин Тернополя читайте за посиланнями: 

Останні новини

© 2021 Тернопільські події Оперативні новини Тернополя
podiya.te.ua@gmail.com