Тернопіль:

Курс НБУ

Курс НБУ

На Тернопільщині щороку діагностують 300 випадків раку молочної залози: як врятуватися

shutterstock_300025802.jpgНовини Тернопільщини: В Тернопільській області, як і в Україні, рак молочної залози – лідер серед онкологічної патології жінок. Крім того, все частіше захворювання діагностують і у чоловіків. Щороку в області реєструється понад 300 нових випадків раку молочної залози.

Про це повідомили в ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України"

На жаль, в 20% випадків хвороба діагностується в занедбаній стадії.

Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика. Кількість випадків раку молочної залози в розвинених країнах різко зросла після 1970-их років. Це пояснюють, зокрема, зміною стилю життя населення розвинутих країн (наприклад, в сім’ях зменшилася кількість дітей, і термін годування грудьми скоротився).

Найкращий метод боротьби з хворобою – це правильна профілактика раку молочної залози і своєчасна діагностика.

  • Раз на місяць проводьте самоогляди
Оптимальний час для виконання такої процедури – з 7 по 15-й дні менструального циклу.Самообстеження потрібно проводити перед дзеркалом. Робити пальпацію грудей можна по-різному, наприклад, круговими рухами від сосків до основи. Завдання жінки – перевірити, чи немає ущільнень, вузликів, збільшення лімфовузлів. Після душу потрібно оглянути себе: спочатку встати перед дзеркалом, покласти руки на пояс, потім підняти їх або розвести в сторони. Те ж саме необхідно зробити, повернувшись до дзеркала боком. При цьому важливо звернути увагу на форму грудей, її контури, колір шкіри – він повинен бути однорідним. Якщо ви помічаєте зміни в формі, кольорі або структурі молочної залози або намацуються ущільнення – це привід звернутися до лікар.
  • Раз на рік відвідуйте мамолога та гінеколога
У 95% випадків хвороба не дає про себе знати. Тому порушення може виявити тільки фахівець. Профілактичні огляди у гінеколога чи мамолога раз на рік обов’язкові для всіх жінок старше 18 років.
  •  Раз на рік робіть мамографію і УЗД молочних залоз
Якщо вам від 20 до 39 років, рекомендується проводити УЗД грудей. Зазвичай це робиться на 5-10 день циклу. Після 40 років – обов’язково більш точне дослідження – мамографія. Воно дозволяє отримувати більш точні результати – незалежно від дня циклу. Таке профілактичне дослідження можна проводити раз в 1-2 року, але якщо у жінки є схильність, наприклад, в сім’ї були випадки онкологічних захворювань, мамографія раз на рік – обов’язкова. Не можна втрачати пильність і жінкам після травм молочної залози, жінкам, які не народжували або народили в пізньому віці.

Останні новини

© 2021 Тернопільські події Оперативні новини Тернополя
podiya.te.ua@gmail.com