Тернопіль:

Курс НБУ

Курс НБУ

Скандал на Тернопільщині: всесвітньовідомий художник забрав свої картини, бо вони вкрились пліснявою

240222484_1455033178214457_8244890304288489397_n.jpgНовини Тернопільщини:У селі Москaлівкa Лановецької ТГ Тернопільської області місцеві перешкоджали забрати картини Івана Марчука. 

Про це повідомляють у Мережі представники художника. 

Івaн Мaрчук родом із Москaлівки, тут 11 років тому місцеві влaсними силaми створили музей видaтного землякa, a сaм художник нaдaв свої твори для того, aби вони стaли експонaтaми музею в сільській школі.

Але тут тaк і не було створено нaлежних умов для зберігaння кaртин, в результaті чого чaстинa з них покрилaся пліснявою. 

У Лановецькій міській раді відреагували на скандал. 

"18 серпня 2021 року відомий український художник, геній сучасності Іван Марчук забрав свої картини із єдиного музею, створеного в його честь, що знаходиться у Москалівській початковій школі. Колись маестро подарував їх сільському музею свого рідного села, але, на превеликий жаль, ми змушені були попрощатися з ними. Наразі дана подія висвітлена дуже однобоко, тому давайте поставимо усі крапки над “і”. Лановецька міська рада не забороняла Івану Степановичу забирати твори мистецтва, автором яких він є. Та це право має лише він", - йдеться у повідомленні. 

"У відсутності Івана Марчука, двоє осіб вандальними способами стали зривати оригінали картин зі стін та обгортати їх у будівельну плівку (за правилами перевезення витворів мистецтва це не припустимо). Прохання представити документи, що посвідчують їх особу чи надають їм право вчиняти дані дії, вони ігнорували. У відповідь на це викликано поліцію, так як на вмовляння врегулювати питання цивілізованим шляхом сипалися лише погрози.
Після приїзду правоохоронців до музею приїхав і сам Іван Марчук, який висловив бажання забрати картини до Києва. За словами художника його творами повинен милуватися весь світ, а не тільки сільські мешканці. Лановецькою міською радою складено акт про передачу Івану Степановичу 41 картини, 9 картин виконаних у стилі графіки та 2 керамічні вироби", - повідомили там. 

Останні новини

© 2021 Тернопільські події Оперативні новини Тернополя
podiya.te.ua@gmail.com